2. forduló

Óbuda közlekedése az 1950-70-es években


Korabeli térképen jelöljétek Óbuda villamos és Budapest első, Óbudán megnyitott trolibusz vonalát. Gyűjtsetek fényképeket a korabeli villamosokról, trolibuszokról, ezeket kinyomtatás után ragasszátok be! Saját készítésű rajzokkal emelhetitek munkátok színvonalát.


Makett


Azért, hogy ebben a fordulóban se maradjatok makett készítés nélkül, bármilyen technikával (gyufásdoboz, gyógyszeres doboz), készítsetek villamos, vagy trolibusz modellt!

(Méret: villamos kocsinként, trolibuszonként maximum 10x5x5 cm. Ebben a mérethatárban több, 2-3 kocsiból álló villamos szerelvény is készíthető.


Képzőművészet és irodalom a szobrászatbanVarga Imre világhírű szobrászművészünk alkotásait bemutató kulturális emlékhelye Óbudán található. Keressétek fel a kiállítást, és jegyezzétek fel, hogy melyek azok a magyar költők, írók, zeneszerzők, festőművészek, akiket a szobrász megmintázott. Nézzetek utána annak is, hogy az illető művészek milyen művészeti ágban tevékenykedtek.


Gyermekjátékok


Évtizedekkel ezelőtt még nem voltak elektronikához kötött játékok, a gyerekek nem a számítógép előtt töltötték szabadidejüket. Többnyire csapatokba verődve versenyeztek, ügyességi játékokkal mérték össze erejüket.

Csapatonként 2-2 játékot válasszatok ki a Nagy Játékkönyv Gyermekeknek, vagy Csukás István: Az én játékoskönyvem című kiadványokból. Ezeket tanuljátok meg annyira, hogy társaitoknak is be tudjátok tanítani. (Az a kérés, hogy a könyvben kiválasztott játékhoz tegyetek egy cédulát, jelezve, hogy az már foglalt. A jelölő cédulára írjátok rá a csoport nevét és a választott játék nevét!)